Zgodovina - Arhiv društva

 

Šahovsko društvo Ptuj (pomembnejši dogodki in rezultati po letih):

 

2010

Janžekovič Klemen osvoji 2. mesto na mladinskem prvenstvu Slovenije v kategoriji F16, Žan Belšak pa 3. mesto v kategoriji F18.

 

2009

Mednarodni šahovski sodnik Boris Žlender je bil glavni sodnik evropskega prvenstva za veterane, mednarodni šahovski sodnik Janko Bohak pa srednje evropskega pokala v Rogaški Slatini.

Društvo v novi dvorano v Spuhlji priredi četrti mednarodni šahovski turnir »Ptuj Open«.

Prvo moštvo osvoji v državni šahovski ligi drugo mesto.

 

2008

Društvo priredi tretji mednarodni šahovski turnir »Ptuj Open«.

Za 15 let aktivnega dela v svetovni dopisni šahovski federaciji ICCF je Janko Bohak na kongresu v Bolgariji prejel zlato medaljo Bertl von Massow, najvišje priznanje te federacije.

Prvo moštvo drugič zaporedoma zmaga v državni šahovski ligi in obrani naslov državnega prvaka.

 

2007

Društvo je v avgustu priredilo drugi mednarodni šahovski turnir »Ptuj Open«, ki v tem terminu postane tradicionalen.

Prvo moštvo osvoji v državni ligi prvo mesto in s tem naslov državnega prvaka. Kot državni prvaki ptujsko moštvo prvič nastopi na evropskem klubskem prvenstvu v Grčiji ter zasede solidno mesto. Župan mestne občine Ptuj je pripravil v mestni hiši novoletni sprejem za slovenske državne prvake in šahovske organizatorje v Ptuju.

Na občnem zboru Šahovske zveze Slovenije je bil za predsednika ponovno izvoljen član društva Milan Kneževič, Janko Bohak pa je prejel zlato plaketo Šahovske zveze Slovenije za dolgoletno uspešno delo na vseh področjih šaha.

 

2006

Na zboru dopisnih šahistov v Radgoni je Janko Bohak prejel za izjemne zasluge pri razvoju dopisnega šaha v Sloveniji »Zlatega konjička«, najvišje priznanje Sveta za dopisni šah ŠZS.

Društvo je v začetku leta priredilo prvi odprti šahovski turnir »Ptuj Open«.

Prvo moštvo se profesionalizira in zasede v državni šahovski ligi tretje mesto.

 

2005

Proslava ob 70. letnici delovanja društva. Društvo v sklopu proslav organizira državno prvenstvo za člane (zmagovalec Jure Borišek) in članice (zmagovalka Jana Krivec).

Ob obletnici prejme društvo posebno priznanje Olimpijskega komiteja Slovenije. Zlate plakete društva ob tej priložnosti prejmejo: Janez Podkrajšek, Janko Bohak in Milan Kneževič. Častni člani društva postanejo: Janez Podkrajšek, Janko Bohak in Martin Majcenovič, Milan Kneževič postane častni predsednik društva. Srebrne plakete prejmejo: Anita Ličina, Tatjana Vaupotič, Sliva Razlag, Martin Majcenovič, Danilo Polajžer, Boris Žlender in posthumno Jože Čič. Bronaste plakete prejmejo: Gregor Podkrižnik, Rado Brglez in Boris Rojic.

Janko Bohak napiše kroniko društva 1935-2005 z naslovom »Ptujski šah«, ki jo založi  društvo ob obletnici.

Prvo moštvo društva zasede v državni šahovski ligi četrto mesto.

 

2004

Prvo moštvo društva je po vrnitvi v državno ligo uspešno nastopilo v državni ligi v Celju ter zasedlo šesto do sedmo mesto in brez težav ohranilo status prvoligaša.

 

2003

Boris Žlender zasede prvo do drugo mesto na dopisnem velemojstrskem turnirju »Memorial Frančka Brgleza« in v drugo doseže velemojstrsko normo, kar je doslej uspelo redkim dopisnim šahistom.

Šahovsko društvo Ptuj osvoji prvo mesto v pri državni ligi – vzhodna skupina v Celju in se ponovno uvrsti v najvišji razred moštvenih tekmovanj – državno ligo.

Šahovsko društvo Ptuj in ŠZS priredita prvi ženski velemojstrski turnir v Sloveniji na katerem je zasluženo Jana Krivec, ki pa zaradi nekorektnosti  reprezentančnih kolegic Darje Kapš in Jane Krivec, ki sta neupravičeno predčasno zapustili turnir ni osvojila velemojstrskega naslova.

Na dvokrožnem mojstrskem mednarodnem šahovskem turnirju zmaga Vitalij Koziak.

 

2002

Janko Bohak zmaga na  predolimpijskem turnirju  v skupini veteranov (nad 60 let) na Bledu.

Na blejski olimpijadi sodijo : Janko Bohak kot je glavni sodnik moške olimpijade, Boris Žlender, Martin Majcenovič in Viktor Napast.

Anita Ličina nastopi v slovenski olimpijski reprezentanci.

 

2001

Član domačega društva Aleksander Beljavski ponovno zmaga na Vidmarjevem memorialu.

Na dvokrožnem velemojstrskem turnirju v Podlehniku naslov mednarodnega mojstra osvoji član ptujskega društva Domen Krumpačnik.

 

2000

Na velemojstrskem turnirju »Kurent 2000« prvo mesto osvoji velemojster Adrian Mihalčišin.

Danilo Polajžer zmaga na dvokrožnem velemojstrskem turnirju v Lvovu ter osvoji prvi velemojstrski bal.

 

1999

Član domačega društva Aleksander Beljavski zmaga na Vidmarjevem memorialu.

Na mednarodnem turnirju junija je zmagal član domačega društva Domen Krumpačnik, ki je osvojil bal za mednarodnega šahovskega mojstra.

Boris Žlender postane mednarodni šahovski sodnik FIDE.

 

1998

Na šestem velemojstrskem turnirju septembra 1998 zmagata velemojster Aršak Petrosian in  Rado Brglez, ki doseže drugi bal za naslov mednarodnega mojstra.

Na drugi simultanki na Ptuju je velemojster Aleksander Beljavski  dosegel  z 21 nasprotniki rezultat : (+ 18 = 3 – 0) .

Boris Žlender na dopisnem Vidmarjevem memorialu osvoji naslov dopisnega šahovskega velemojstra ICCF.

 

1997

Gregor Podkrižnik na mladinskem prvenstvu Slovenije osvoji prvo mesto in naslov mladinskega prvaka.

 

1996

Anita Ličina zmaga na ženskem prvenstvu Slovenije v Grižah in tretjič osvoji najvišji naslov.

Aleksander Beljavski zmaga na državnem prvenstvu v Grižah in osvoji naslov slovenskega prvaka ter zmaga na šahovskem festivalu na Bledu.

Janko Bohak osvoji prvo mesto na turnirju veteranov ( nad 60 let ) na Bledu.

Član ptujskega društva velemojster Aleksander Beljavski je odigral šahovsko simultanko na Ptuju proti 22 nasprotnikom (rezultat : + 20 = 0 – 2).

Gregor Podkrižnik osvoji prvo mesto na mladinskem prvenstvu do 18 let v Kranju.

 

1995

Ob 60 letnici delovanja ptujskega društva priredita ŠZS in domače društvo conski turnir za moške, ki je istočasno «XI. Vidmarjev memorial« in conski turnir za ženske. Na moškem turnirju nastopi legendarni Viktor Korčnoj. Oba turnirja sta v dvorani »Palacium« na Ptujskem gradu.

Društvo priredi peti velemojstrski šahovski turnir v društvenih prostorih, na katerem je zmagal velemojster Krunoslav Hulak.

 

1994

Šahovsko društvo »Lipa« Ptuj zasede v slovenski ligi v Škofji Loki odlično drugo mesto v državi.

Rado Brglez na mladinskem prvenstvu v Mariboru osvoji naslov mladinskega prvaka Slovenije.

Na mednarodnem šahovskem turnirju »Caissa 94« zmaga Adrian Mihalčišin, Anita Ličina pa osvoji  naslov mednarodne šahovske mojstrice.

V sklopu priprav za olimpijado priredi društvo prijateljski šahovski dvoboj med ženskima reprezentancama Hrvatske in Slovenije.

Anita Ličina nastopi v slovenski ženski reprezentanci na šahovski olimpijadi v Moskvi . Anita Ličina drugič osvoji naslov športnice Ptuja.

 

1993

Na ptujskem gradu so kot »Šahovski festival« istočasno trije mednarodni šahovski turnirji – velemojstrski, mojstrski in mladinski. Na velemojstrskem turnirju je zmagal velemojster Aršak Petrosjan, na mednarodnem turnirju član domačega društva Simon Jerič, ki je na turnirju osvojil naslov mednarodnega mojstra, na mladinskem pa Robert Roškar.

Mednarodni mojster Danilo Polajžer je imenovan za selektorja slovenske ženske šahovske reprezentance.

 

1992

Anita Ličina, kot prva Ptujčanka, nastopi v slovenski ženski šahovski reprezentanci na šahovski olimpiadi v Manili.

 

1991

Na drugem velemojstrskem turnirju na Ptuju sta zmagala Bojan Kurajica in Emir Dizdarević.

Bojan Kurajica je odigral šahovsko simultanko v Gorišnici ( rezultat : +14 = 4 – 0 ).

Znamenite sestre Polgar: Zsuzsa , Sofia in Judit  so gostje domačega šahovskega društva ter si ogledajo velemojstrski turnir.

Šahovsko društvo Ptuj se na kvalifikacijskem turnirju   na Pohorju uvrsti v slovensko državno ligo, kjer na tekmovanju v Radovljici zasede šesto mesto.

Šahovsko društvo Ptuj priredi  decembra prvi ženski mednarodni turnir na Ptuju. Zmagovalki sta  Anda Safranska in Alla Grinfeld.

Anita Ličina  zmaga na ženskem prvenstvu na Ptuju, drugič osvoji najvišji naslov in postane prva  državna prvakinja samostojne Slovenije.

Anita Ličina osvoji drugo do tretje mesto na prvenstvu Jugoslavije za mladinke.

Anita Ličina je športnica Ptuja.

 

1990

Milan Kneževič , predsednik slovenske šahovske zveze in predsednik domačega društva, je izvoljen za predsednika Šahovske zveze Jugoslavije.

Na mednarodnem šahovskem turnirju je zmagal velemojster Radoslav Simić, bal za mednarodnega mojstra sta dosegla Rado Brglez in Zoran Veličković.

Šahovsko društvo Ptuj ponovno nastopi v 2. zvezni ligi – zahod v Puli ter zasede sedmo do osmo mesto.

Šahovsko društvo Ptuj je oktobra organizator 40. članskega prvenstva Slovenije na katerem je zmagal Igor Jelen, enako število točk je dosegel tudi drugo uvrščeni Leon Gostiša.

Na 12. moštvenem prvenstvu Jugoslavije v dopisnem šahu osvoji moštvo Šahovskega društva «MIP« Ptuj drugo mesto.

 

1989

Anita Ličina zmaga na ženskem prvenstvu v Ljubljani in prvič postane republiška prvakinja.

Na prvem velemojstrskem šahovskem turnirju na Ptuju z imenom »Kurent« od 11. do 22. aprila 1989 je zmagal Zdenko Kožul pred Mihailom Krasenkovim in Anatolijem Vaiserjem. Kožul in Krasenkov sta osvojila velemojstrski naslov in pričela svojo uspešno šahovsko kariero. Zdenko Kožul je odigral na Ptuju tudi simultanko.

Moštvo Šahovskega društva Ptuj osvoji prvo mesto v slovenski ligi od 25. do 30. novembra 1989 v Slovenj Gradcu in se ponovno uvrsti na zvezno tekmovanje.

Andreja Erjavec – Brglez na ženskem šahovskem prvenstvu v Ljubljani osvoji naslov republiške prvakinje.

 

1988

Šahovsko društvo Ptuj se 17. januarja preseli v lastne igralne prostore v Dravski ulici.

Na 11. moštvenem prvenstvu Jugoslavije v dopisnem šahu osvoji moštvo Šahovskega društva »MIP« Ptuj tretje mesto.

Milan Kneževič postane mednarodni šahovski sodnik FIDE.

 

1987

Tatjana Vaupotič na turnirju v Mariboru osvoji tretji naslov republiške prvakinje za ženske.

Šahovsko društvo »MIP« Ptuj priredi od 11. do 20 decembra 1987 prvi mednarodni šahovski turnir na Ptuju.

 

1986

Društvo priredi 38. republiško prvenstvo za ženske na katerem zasede domačinka Tatjana Vaupotič prvo do drugo mesto, najmlajša udeleženka Anita Ličina nastopi prvič na prvenstvu in zasede deveto mesto.

Moštvo Šahovskega društva«MIP« Ptuj zasede drugo mesto v slovenski ligi na Bledu.

Janko Bohak je sodnik na Šahovski olimpijadi v Dubaju (ZAE).

Danilo Polajžer, kot prvi Ptujčan, osvoji naslov mednarodnega šahovskega mojstra FIDE in je športnik Ptuja.

 

1985

Šahovsko društvo »MIP« Ptuj organizira ob  50 letnici delovanja 35. člansko prvenstvo Slovenije na katerem je zmagal Leon Gostiša.

 

1984

Tatjana Vaupotič je ponovno zmagala na republiškem ženskem prvenstvu Slovenije v Kranju.

Na tekmovanju v 2. zvezni ligi – zahod v Sutomoru  zasede ptujsko moštvo kritično osmo do deveto mesto in izpade iz zveznega tekmovanja.

Moštvo Šahovskega društva »MIP« Ptuj na 9. dopisnem moštvenem prvenstvu Jugoslavije ponovno osvoji naslov državnega prvaka.

Rado Brglez osvoji prvo mesto na mladinskem prvenstvu Slovenije v Mariboru.

 

1983

Tatjana Vaupotič je zmagala na ženskem prvenstvu Slovenije v Kranju in prvič osvojila naslov republiške prvakinje.

Šahovsko društvo »MIP« Ptuj priredi 35. mladinsko prvenstvo Slovenije, na katerem je zmagal Štefan Cigan, odlično drugo mesto je zasedel domačin Rado Brglez.

Ptujsko moštvo zasede peto mesto v drugi zvezni ligi – zahod v Puli 1983.

Janko Bohak je postal mednarodni mojster ICCF.

 

1982

Moštvo Šahovskega društva »MIP« Ptuj zasede na tekmovanju v Medulinu tretje mesto v drugi zvezni ligi – zahod, kar je najboljši rezultat ptujskih šahistov na moštvenih tekmovanjih za jugoslovansko prvenstvo.

Moštvo Šahovskega društva »MIP« Ptuj (Podkrajšek, Bohak, Šeruga, Benkič) zasede na 8. moštvenem prvenstvu Jugoslavije prvo mesto in osvoji naslov državnega prvaka.

Samo Bezjak na prvenstvu v Ilirski Bistrico osvoji naslov pionirskega prvaka Slovenije.

 

1981

Predsednik društva Milan Kneževič je izvoljen za predsednika Šahovske zveze Slovenije.

Na republiškem prvenstvu za mladinke v Mariboru osvoji prvo mesto in naslov republiške mladinske prvakinje   Jasna Pavlin.

Ptujsko moštvo odlično nastopa v 2. zvezni ligi – zahod v Poreču 1991 kjer osvoji peto mesto.

Janko Bohak je postal mednarodni šahovski sodnik FIDE.

Janez Podkrajšek je postal mednarodni šahovski mojster ICCF.

Danilo Polajžer je športnik Ptuja.

 

1980

Moštvo Šahovskega društva »MIP« Ptuj osvoji prvo mesto v slovenski ligi in s tem naslov slovenskega moštvenega prvaka ter se uvrsti v drugo zvezno ligo – zahodna skupina.

Na republiškem prvenstvu za mladinke na Ptuju osvoji prvo mesto pionirka Lidija Horvat, Tatjana Vaupotič zasede četrto, Jasna Pavlin pa šesto mesto.

Ptujsko šahovsko društvo je organizator dvoboja za naslov mladinskega prvaka Jugoslavije Ognjen Cvitan – Milan Draško (rezultat : 2 - 1) in dvoboja za mojstrski naslov Branka Vujić – Tatjana Vaupotič (rezultat : 2 – 2).

Šahovsko simultanko je igral velemojster Vlado Kovačević ( rezultat : +15 = 7 – 3 ).

Lidija Horvat osvoji drugo do tretje mesto na pionirskem prvenstvu Jugoslavije v Kladovu.

 

1978

Šahovsko društvo »Izbira« Ptuj priredi 21. finalni turnir priredi 21. finalni turnir za pokal Maršala Tita na področju Slovenije na katerem osvoji šesto mesto.

Šahovsko simultanko na Ptuju je igral velemojster Wiliam Lombardy (rezultat : +23 =1 – 1).

Jasna Pavlin na turnirju v Ribnici osvoji naslov pionirske prvakinje Slovenije.

 

1976

Večkratni jugoslovanski prvak velemojster Svetozar Gligorić je igral simultanko proti 30 nasprotnikom (rezultat : +15 = 14 – 1).

 

1975

Ob 40 letnici priredi društvo 25. republiško prvenstvo za člane na katerem domačin Janez Podkrajšek zasede drugo mesto.

Šahovsko simultanko na 28 deskah igra na Ptuju svetovni šahovski prvak Anatolij Karpov

(rezultat:  +20 = 6 – 2)  . Svetovnega prvaka sta premagala Jurica Škarja in Ivo Mihevc.                      

Skupščina občine Ptuj podeli Šahovskemu društvu Ptuj ob jubileju "Plaketo mesta Ptuja", Šahovska zveza Slovenije pa  "Zlato plaketo Šahovske zveze Slovenije".

 

1974

Moštvo Šahovskega društva »Izbira« Ptuj na 5. moštvenem prvenstvu Jugoslavije zasede prvo do drugo mesto s »Crveno zvezdo« iz Beograda, ki osvoji naslov prvaka zaradi zmage v medsebojnem dvoboju.

 

1973

Šahovsko društvo pridobi sponzorja in se 4. maja 1973 preimenuje v Šahovsko društvo »Izbira« Ptuj.

Velemojster Stojan Puc je 8. avgusta 1973 igral simultanko s 36 nasprotniki ( rezultat: +19 = 9 – 8 ).

 

1971

Za predsednika društva je bil 12. aprila 1971 izvoljen Milan Kneževič, ki je  društvo uspešno  vodil celih 21 let.

 

1969

Ob 1900 letnici Ptuj  je društvo priredilo 15. hitropotezno prvenstvo reprezentanc slovenskih mest ter med 33 ekipami zasedlo zelo solidno peto mesto.

 

1968

Šahovsko društvo Ptuj je osvojilo prvo mesto v »mariborski šahovski ligi«.

Janez Benkič osvoji na turnirju v Ljubljani naslov pionirskega prvaka Slovenije.

 

1967

Šahovsko društvo Ptuj je zmagalo na moštvenem četveroboju ob obletnici šahovskega društva iz Voitsberga pred moštvom ŽŠK Maribora, reprezentanco Graza in domačini in nato od 18. junija do 2. julija 1967 osvojilo še prvo mesto na 2. avstrijskem šahovskem festivalu pred moštvom ŽŠK Maribora.

 

1965

Janko Bohak je zasedel prvo mesto na šahovskem turnirju za prvenstvo Maribora.

Janez Podkrajšek je avgusta na 15. članskem prvenstvu Slovenije zasedel prvo do drugo mesto in se uspešno nastopil na polfinalnem turnirju za prvenstvo Jugoslavije.

 

1964

Janez Podkrajšek je zasedel prvo mesto na šahovskem turnirju za prvenstvo Maribora in se uvrstil na republiško prvenstvo, kjer je zasedel peto mesto in kot prvi Ptujčan osvojil naslov mojstrskega kandidata.

 

1963

Moštvo Šahovskega društva Ptuj je  5. in 6. oktobra 1963 prvič nastopili v inozemstvu - na avstrijskem štajerskem in s tem pričeli z dolgo letnim sodelovanjem z avstrijskimi šahisti.

 

1956

Šahovsko simultanko na slepo proti 12 nasprotnikom je 28. avgusta 1956 na Ptuju odigral velemojster Dragan Janošević ( rezultat : +8 = 2 – 2 ) .

 

1950

Šahovsko društvo Ptuj je priredilo zvezni turnir prvokategornikov na katerem je sodelovalo 15 igralcev iz vseh jugoslovanskih republik,ki  je bil prvi večji šahovski turnir na Ptuju.

Velemojster Vasja Pirc je 20. maja 1950 je igral na Ptuju šahovsko simultanko na 40 deskah (rezultat : +31 = 4 – 5).

Velemojster Boris Kostić je 22. novembra 1950 igral šahovsko simultanko na 30 deskah (rezultat : + 23 = 5 – 2).

 

1949

V skladu s spremembami  v organizaciji športa v državi je bilo 9. aprila 1949 ustanovljeno samostojno društvo – Šahovsko društvo Ptuj, ki ga je vodil predsednik Anton Kancler.

Januarja 1949 je na 3. mladinskem prvenstvu Slovenije v Mariboru nastopil  Janez Podkrajšek in osvojil prvo mesto ter s tem naslov mladinskega šahovskega prvaka Slovenije.

 

1946

Po osvoboditvi je bil šah vključen v splošno fizkulturno organizacijo. Na Ptuju je bila 9. novembra 1946 ustanovljene Šahovska sekcija »Fizkulturnega društva Ptuj«, ki je sprejela program dela na osnovi katerega pričela z organizirano šahovsko dejavnostjo. Predsednik sekcije je bil dr. Jurij Sluga, ki je predsedniško funkcijo 29. septembra 1947 predal Antonu Kanclerju, sodniku ptujskega sodišča.

 

1935

Šahovsko društvo Ptuj je bilo ustanovljeno v jeseni leta 1935 pod imenom Ptujski šahovski klub. Pravila društva je potrdila Kraljevska banska uprava Dravske banovine v Ljubljani 2. aprila 1936 in se hranijo v Zgodovinskem arhivu na Ptuju. Ptujski šahovski klub je imel igralne prostore v kavarni »Evropa« na Ptuju. Prvi predsednik društva je bil dr. Jurij Sluga (1894-1967) , odvetnik na Ptuju.

Z začetkom druge svetovne vojne in okupacijo leta 1941 je delovanje društva zamrlo.