1. Rit in srajca

Znano je, da sta v kavarni Evropa zelo velikokrat igrala proste partije takrat in danes slavna slovenska velemojstra dr. Milan Vidmar in Vasja Pirc. Čeprav je bilo okoli njiju veliko "kibicerjev", je bila iz spoštovanja do obeh slovenskih šahovskih legend popolna tišina. No, nekoč pa se je eden od "kibicev" nekoliko opogumil in poltiho dejal: "Saj sta kot rit in srajca!" Potem je spet zavladala tišina, kot da bi velemojstra preslišala zanimivo opazko. Čez nekaj časa pa se le oglasi dr. Milan Vidmar in med partijo reče Vasji Pircu: "Si slišal, kaj je nekdo o meni dejal? Da sem srajca!"

-------------------------------------------------------------------

 

2. Kratka poteza

Nekoč sta si v partiji nasproti stala slovita mojstra Paulsen in Zuckertort. Medtem ko je Zuckertort z bliskovito naglico vlekel poteze, si je Paulsen pred vsako vzel dovolj časa za razmislek. To je izzvalo različne komentarje v publiki, a še povečalo njegovo željo po ugodnem rezultatu. Za eno potezo je porabil uro in deset minut časa, nato pa damo premaknil za eno polje naprej. Tedaj se iz publike zasliši vzklik neke gledalke: "Tako dolgo je razmišljal za tako kratko potezo!"

-------------------------------------------------------------------

 

3. Neopazna izguba

Na nekem gostovanju je velemojster Flohr igral simultanko pod izredno težkimi pogoji. Na mnogih šahovnicah so manjkale figure, katere so prireditelji nadomestili kar z različnimi drobnarijami. V toku igre velemojster opazi, da je njegova dama izginila brez sledu in zato pobara nasprotnika, kaj se je zgodilo z njegovo damo. On mu razloži, da mu je damo že zdavnaj pobral, pove mu tudi, da je bil dama pravzaprav gumb. "Aha!" vzklikne Flohr, "gumbu pa res nisem pripisoval kakšne posebne vrednosti, ker sem pozabil koliko velja na tabli."

-------------------------------------------------------------------

 

4. Selektivna izguba spomina

Znano je, da je Aljehin uspešno igral šah na slepo in da je v simultanki, kjer je igral na slepo, nekaj časa držal svetovni rekord. Bil se je sposoben spomniti partije, odigrane pred več leti, med simultankami pa je rad primerjal partije s starimi partijami velemojstrov. Nekoč si je med simultanko zaželel prižgati cigareto, a ni mogel najti vžigalic. Zato se je obrnil k nekemu gledalcu: "Oprostite, a bi mi lahko prosim dali vžigalico? Svoje sem pozabil doma. Tako je, če je človek pozabljiv!"

-------------------------------------------------------------------

 

5. Dve potezi naenkrat

V dvoboju Bolgarija - Poljska na šestnajsti olimpijadi se je bližala koncu peta ura igre. Nasprotniki so bili zatopljeni v razmišljanje. Bolgarski velemojster Tringov je razmišljal o neki potezi pol ure in premaknil kmeta. Nato je pognal nasprotnikovo uro in takoj odigral potezo z lovcem. "Velemojster!" je bil začuden njegov nasprotnik Sliva, "kdaj naj pa jaz igram?"

-------------------------------------------------------------------

 

6. Steinitzova prednost

Pred nekim turnirjem so svetovnega prvaka Wilhelma Steinitza vprašali, kdo ima po njegovem mnenju največ možnosti za zmago. "Jaz", je odgovoril brez razmišljanja, "moji nasprotniki morajo igrati proti svetovnemu prvaku, medtem ko meni to ni treba!"

-------------------------------------------------------------------

 

7. Capablanca in njegov plašč

Milan Vidmar je opisoval anekdoto s turnirja v Londonu leta 1922. Opazil je, da so v šahovski dvorani končani že vsi dvoboji, samo pri mizi, na kateri je igral svetovni prvak Raoul Capablanca, je sedel razmišljujoči italijanski mojster Marotti, nasproti njega pa je bil prek stola položen le dežni plašč. Odšel je v bife, da bi se okrepčal, ko tam zagleda Capablanco, ki je kot pravi salonski lev raje osvajal mlado lepotico. Slovenski prvak mu je šepnil: "Gospod Capablanca, vaša ura teče že četrt ure." - "Ali nisem v dvorani pustil plašča? Za Marottija moj plašč zadošča!" je odvrnil nonšalatni Kubanec, ki je na koncu turnirja gladko zmagal z veliko prednostjo.

-------------------------------------------------------------------

 

8. Oslovske dirke

Legendarni Mihail Talj je v svojih spominih zapisal naslednjo prigodo z “medconca“: “Nekega prostega dne so nas mestni očetje presenetili z vabilom na festival, ki je takoj izboljšal stresno počutje šahistov - Oslovske dirke za prvenstvo Primorske! Ob dejstvu, da je nastopilo 21 oslov, toliko, kot je bilo udeležencev medconskega turnirja, smo sicer imeli nekoliko mešane občutke ... A ko je na cilj kot prvi prispel osel številka sedem, smo takoj hiteli čestitat Argentincu Raulu Sanguinetiju, ki je nastopal z isto številko, in ga opogumljat, da je to zanj dobro znamenje ...“

-------------------------------------------------------------------

 

9. Odrezavi Bobby

Dolgotrajni portoroški turnir je bil tudi po mondenosti in spremljajočih družabnih dogodkih na visoki ravni. Tedaj 48-letni madžarsko-kanadski mednarodni mojster Geza Füster, ki je turnir končal povsem na dnu, se je na parketu kristalne dvorane znamenitega hotela Palace, kjer so prirejali sprejeme, počutil kot riba v vodi. Na enem izmed njih se je s kozarcem šampanjca v roki sprehajal od družbe do družbe in veselo spraševal, o čem se pogovarjajo. Bobbyju Fischerju je to presedlo in je sicer simpatičnemu Füsterju resno odvrnil: “Pogovarjamo se o vašem zadnjem mestu!“ Füster, pravijo, do konca turnirja ni več vprašal o čem se pogovarja.

-------------------------------------------------------------------

 

10. Bobby in prijateljica noči

Robertu Fisherju so šahovski kolegi na nekem turnirju v Južni Ameriki pripeljali prijateljico noči. Zjutraj so Fisherja vprašali: "Bobby, kako je bilo?" Odgovoril jim je: "Bolje je kot igrati šah." Potem so vprašali še za mnenje prijateljico noči: "No, kako je bilo, mlada dama?" Ona jim je odgovorila: "Bolje, da igra šah."

-------------------------------------------------------------------

 

11. Ah, ta mladost ...

Ko je leta 1950 na nekem turnirju 83-letni velemojster Miezes premagal 85-letnega nizozemskega mojstra Van Foresta, je izjavil novinarjem: "Preprosto, zmagala je mladost!"
Na turnirju v Petrogradu 1914 pa je po končani partiji dveh veteranov, 72-letnega Blackburna in 60-letnega Gunsberga, srečni zmagovalec rekel poraženemu Gunsbergu: "Premladi ste še, da bi igrali z menoj!"

-------------------------------------------------------------------

 

12. Šahovska etika

V dobi, ko še niso poznali šahovskih ur in so še veliko dali na šahovsko etiko, se je zgodil naslednji dogodek: Dva nasprotnika igrata šahovsko partijo. Pozicija je bila izenačena, ampak črni je o naslednji potezi premišljeval, premišljeval in premišljeval ... Ker šahovska etika uči, da nasprotnika med razmišljanjem in ko je na potezi ni vljudno in še manj etično motiti, se je nasprotnik pač sprijaznil s tem in čakal na potezo ...čakal, čakal ... do onemoglosti. Po nekaj urah čakanja je le prekršil etiko in ogovoril nasprotnika: "Oprostite, da vas motim med razmišljanjem, toda ..., ali mislite potegniti naslednjo potezo še danes?“ Nasprotnik ga pogleda in hladno odgovori: "A jaz sem na potezi? Pa sem se že spraševal, zakaj tako dolgo niste izvršili poteze? Oprostite, takoj bom!

-------------------------------------------------------------------

 

13. Kakšno vprašanje, takšen odgovor

Na nekem turnirju je igralec igral partijo z dr. Aljehinom. Partijo sta prekinila v položaju, ki je dajal vtis, da ima igralec zelo dobro pozicijo. Bil je seveda zelo zadovoljen in je med prekinitvijo vprašal svojega velemojstrskega kolega dr. Tartakowerja, kdo bo po njegovem mnenju zmagal partijo. Tartakower je brez obotavljanja dejal, da bo zmagal Aljehin. Igralec je razburjeno protestiral, češ da ima zelo dobro pozicijo. "Že, že," je odgovoril Tartakower. “Vendar pa me niste vprašali, kakšna je vaša pozicija, temveč kdo bo partijo dobil ..." In Aljehin je partijo res zmagal.

-------------------------------------------------------------------

 

14. Obleke in rekord

Robert Fischer je na turnirju v Buenos Airesu pogosto občudoval Miguela Najdorfa, ki se je vsak dan pojavil v drugi obleki. "Ali imate dosti oblek?" ga je vprašal. "Kakšnih sto petdeset," mu je odgovoril argentinski velemojster. Čez deset let sta se znova srečala in Fischer je radostno pritekel k Najdorfu: "Miguel, vaš rekord je padel! V moji omari visi 187 oblek!" "Bravo Bobby. Toda jaz sem se pred leti le šalil. Imel sem kvečjemu deset različnih oblek!"

-------------------------------------------------------------------

 

15. Kako do remija?

Dr. Hübner se je v mladih letih zapletel v "škandal." Bilo je takole ... Imel je prekinjeno partijo, ki jo je igral zelo dolgo in je bil zato precej utrujen. Z dovoljenjem svojega kapetana (igral je ekipni šah) je v naslednji partiji nasprotniku takoj po prvih potezah ponudil remi, ki ga je ta tudi sprejel. Turnirski odbor pa je bil nad takim razpletom ogorčen in je partijo razveljavil. Naslednjo partijo sta nasprotnika odigrala po "pravilih" - s trikratnim ponavljanjem pozicije, in sicer tako, da sta premaknila svoja konja iz izhodiščnega polja - in nazaj. Partija je bila končana po treh potezah. Turnirski odbor pa je razveljavil tudi to partijo in zahteval, naj odigrata "pravo" partijo! Nesrečnika sta morala zopet sesti za šahovnico ... in tokrat sta odigrala komično partijo, ki je prej spominjala na igro žeri-žeri kot pa na šah - in znova remizirala! Turnirski odbor pa je bil nepopustljiv in je tudi to partijo razveljavil. Naslednje partije ni bilo, ker je imel Hübner vsega že vrh glave - zato na partijo sploh ni prišel. Tokrat je bil turnirski odbor zadovoljen. Hübnerjev nasprotnik je namreč partijo dobil čisto po pravilih - s kontumacom!

-------------------------------------------------------------------

 

16. Šahist pred vrati raja

Leta 1929 sta za naslov svetovnega prvaka igrala Aleksander Aljehin in Efim Bogoljubov. Aljehin je dvoboj dobil, zato je imel čast, da na zaključnem banketu prevzeme besedo: "Danes sem imel zelo čudne sanje. Sanjal sem, da sem umrl in potrkal sem na rajska vrata. Sveti Peter mi je odprl in me vprašal po imenu. Ko je slišal, da sem šahist, in še dober povrhu, me nikakor ni hotel spustiti naprej, češ da v raju za šahiste ni prostora. Žalosten sem se obrnil in v zadnjem hipu zagledal Bogoljubova, ki se je brezskrbno sprehajal po rajskih vrtovih. "Toda, kaj pa dela Bogoljubov v raju, saj je tudi on šahist?" sem vprašal. "Šahist? Ah, on samo misli, da je šahist", mi je odvrnil sveti Peter in dokončno zaloputnil z vrati."

-------------------------------------------------------------------

 

17. Otroška igra

Steinitz se je nekoč vozil z vlakom in v kupeju sta se mu pridružila uglajeni gospod in njegova devetletna hčera. Razvil se je pogovor in deklica vpraša: "Gospod, s čim se pa ukvarjate?" "Nič posebnega, šahist sem." "Kako čudovito," mu odvrne dekletce, "tudi sama sem se, ko sem bila še majhna, tako rada igrala s frnikolami!"

-------------------------------------------------------------------

 

18. Kavarniški šah

Aleksander Aljehin je sedel v kavarni in opazoval dva amaterja pri šahovski partiji. Pristopi nek možakar in vpraša: "Gospod, ali bi želeli tudi vi odigrati partijo z menoj?" "Rad, toda zahtevam, da sprejmete trdnjavo prednosti!" "Toda kako, saj me sploh ne poznate?" je bil začuden možak. "Ravno zato," mu odvrne veliki prvak.

-------------------------------------------------------------------

 

19. Povabilo

Bobby Fischer po zmagi nad Taljem povabi tega na kozarček v bar. Talj na vprašanje kaj po popil odgovori: "Kozarec ciankalija, prosim." Bobby: "Z ledom ali brez?"
-------------------------------------------------------------------


20. Komentiranje poraza
Bobby Fischer in Mihail Talj igrata hitropotezne partije.
Prvo partijo dobi Talj.
Bobby: "Napravil sem neumno napako."
Drugo partijo dobi Talj.
Bobby: "Vsake partije pač ne moreš zmagati."
Tretjo partijo dobi Talj.
Bobby: "Danes pač nisem razpoložen."
Četrto partijo dobi Talj.
Bobby: "On sploh ne igra slabo."
Peto partijo dobi Talj.
Bobby: "Mislim, da sem ga podcenjeval."
Šesto partijo dobi Talj.
Bobby: "Bravo! Igra skoraj tako dobro kot jaz."
-------------------------------------------------------------------

 

21. Kdaj  je pravi čas za remi?

Nemški velemojster dr. Robert Hübner je igral na nekem turnirju z mladim igralcem, ki mu je hitro ponudil remi. Hübner je odgovoril: "Prehitro je še." Igrala sta naprej in pri prehodu v končnico se je igralec znova opogumil. Hübnerjev odgovor se je tokrat glasil: "Sedaj pa je prepozno."

-------------------------------------------------------------------

 

22. ... in kdaj priznati poraz?

Korčnoj se je na nekem turnirju v davni preteklosti srečal z afriškim predstavnikom, ki je zelo slabo obvladal veščino šahovske igre. Kmalu je imel dobljeno pozicijo, vendar pa je njegov nasprotnik kljub popolnoma izgubljenem položaju vztrajno nadaljeval z igro. Kmalu se je razvil naslednji dialog: Korčnoj: "Do you speak English?" Nasprotnik: "Yes." Korčnoj: "Why do you not resign?"

-------------------------------------------------------------------

 

23. Che

Na šahovski olimpijadi v Havani leta 1966 so sovjetski velemojstri odigrali več simultank. Na simultanki Viktorja Korčnoja je bil med udeleženci tudi revolucionar Che Guevara. Nek uradnik je pristopil h Korčnoju in mu dejal: "Che Guevara strastno rad igra šah, vendar je precej slab šahist. Neizmerno bi bil vesel, če bi remiziral z vami." Korčnoj je razumevajoče pokimal z glavo. Kasneje, v hotelu, ga je Talj vprašal, kako je bilo na simultanki. "Vse sem premagal," se je glasil odgovor. "Tudi Che Guevaro?" "Tudi. Žal ni imel niti najmanjše ideje, kako igrati proti katalonki."

-------------------------------------------------------------------

 

24. Vabilo

Leta 1967 so v Monte Carlu organizirali velik turnir. Ameriški šahovski zvezi so poslali vabilo za udeležbo dveh velemojstrov s pripombo, da mora biti eden izmed njiju Bobby Fischer. Kaj se je na turnirju dogajalo, ni nikoli prišlo v javnost. Organizatorji pač niso hoteli prati umazanega perila v javnosti. Vendar pa se je njihovo naslednje vabilo glasilo takole: "Vabimo dva ameriška velemojstra na naš turnir-pod pogojem, da nobeden od njiju ni Robert Fischer!"

-------------------------------------------------------------------

 

25. Partija proti bogu

Roberta Fischerja so nekoč vprašali, kako bi se končala njegova partija proti bogu. "Verjetno z remijem. Toda, če bolje pomislim, le kaj bi bog odgovoril po 1.e2–e4?"

-------------------------------------------------------------------

 

26. Odločilna poteza

Mihail Talj in Paul Keres sta na blejskem turnirju igrala težko partijo. Talj je žrtvoval figuro in položaj je bil videti zelo obetaven zanj. Keres se je globoko zamislil, sredi razmišljanja pa mu je postalo vroče in si je slekel suknjič. Našel je pravilno obrambo in partijo dobil. Po partiji sta velemojstra sedla k analizi, in ko sta prišla do kritičnega položaja, je Talj dejal: "Veste, Paul, predvidel sem vse poteze, le to sem pozabil, da si boste morda slekli suknjič!"

-------------------------------------------------------------------

 

27. Angleški parlament

Na simultankah igrajo velemojstri običajno vse partije z belimi figurami. Izjema je bil David Bronštejn, ki je svojim nasprotnikom dovoljeval, da so si sami izbirali barvo figur. Nekoč je igral simultanko v angleškem parlamentu. Znova je dovolil izbiro figur in vseh dvajset angleških parlamentarcev si je izbralo bele figure! "Redek primer soglasja v angleškem parlamentu!" je skušal biti duhovit Bronštajn. "In to še na pobudo ruskega državljana," mu odvrne neki gledalec. Bronštejn je simultanko dobil z 20:0.

-------------------------------------------------------------------

 

28. Kdo ju tu glavni?

Nekoč je Wilhelm Steinitz šahiral z dunajskim bankirjem Epsteinom za denarno stavo in v nekem trenutku se je pred potezo globoko zamislil. "No!" ga opomni premožni bankir. Že čez nekaj potez se je zamislil bankir. "No!" mu ni ostal dolžan Steinitz. "Mladenič! Kako se pa obnašate? Ali se zavedate, s kom pravkar šahirate?" "Se! Vi ste Epstein. Toda vi ste Epstein v banki, tukaj pa sem Epstein jaz!"

-------------------------------------------------------------------

 

29. Simultanka s pionirji

Nekdanji angleški šampion Wade je igral simultanko v moskovskem dvorcu pionirjev. Po ogorčenem boju na tridesetih šahovnicah mu je uspel rekord: deset partij je remiziral, dvajset pa jih je izgubil! Toda smisel za humor ga le ni zapustil: "Če bi kateri koli od teh sovjetskih pionirjev igral simultanko proti tridesetim Wadeom, bi bil rezultat verjetno boljši!" se je pošalil na svoj račun.

-------------------------------------------------------------------

 

30. Poznavalec glasbe

Wilhelm Steinitz je zelo rad poslušal glasbo, še posebej se je navduševal nad deli Richarda Wagnerja. Na Dunaju se je spoznal z violončelistom orkestra in ga poprosil, če lahko Wagnerju pove, da ga ima za največjega glasbenega ustvarjalca vseh časov. Čez nekaj časa se je znova srečal z violončelistom, ki mu je predal Wagnerjev odgovor: "Poglejte, poglejte, na glasbo se Steinitz razume še bolje kot na šah. Na njegovo strokovno mnenje tokrat namreč nimam nobene pripombe!"

-------------------------------------------------------------------

 

31. Dekliški priimek

Mihail Botvinik je zelo zameril svojemu učencu Gariju Kasparovu, ko je ta po očetovi smrti prevzel materin priimek (prej Vajnštejn). "Tudi jaz bi lahko storil podobno, pa še pomisliti nisem hotel na to!" "In kakšen je dekliški priimek vaše matere?" "Rabinovič," je skozi zobe iztisnil Botvinik priimek enega svojih največjih konkurentov iz časa med dvema svetovnima vojnama.

-------------------------------------------------------------------

 

32. Dobre možnosti

Mihaila Talja so nekoč vprašali, kakšne možnosti ima v prihodnosti neko dekle, da postane absolutni svetovni šahovski prvak. "Vsekakor večje kakor jaz, da postanem prvak med ženskami!"

-------------------------------------------------------------------

 

33. Klasični Tartakower

Tartakowerja so nekoč prosili, naj pojasni slab rezultat na turnirju. "Imel sem zobobol v prvi partiji," je dejal. "V drugi partiji sem imel glavobol, v tretji napad revmatizma, v četrti pa se nisem počutil najbolje." "In v peti partiji?" "No, ali je potrebno res zmagati vsako partijo?"
-------------------------------------------------------------------

 

34. Izsiljena predaja

Izraelski politik Menahem Begin, sicer rojen Poljak, je septembra 1940 igral šah doma s svojo ženo. V stanovanje so vdrle ruske varnostne sile in ga aretirale. Ob prisilnem odhodu še je uspel zaklicati ženi: "Predam partijo!"
-------------------------------------------------------------------

 

35. Globoko bahanje

Leta 1996 sta igrala med seboj velemojster Gari Kasparov in "Deep Blue", znani IBM-ov šahovski superračunalnik. Kasparov je dobil dvoboj z rezultatom 4 proti 2. Naslednje leto so predsednik IBM Louis Gerstner in njegovi kolegi organizirali povratni dvoboj proti izboljšanemu stroju prikladnega imena "Deeper Blue". In kako je Gerstner ocenil njegove možnosti? "Mislim, da moramo na to gledati kot na dvoboj med največjim svetovnim šahistom" je oznanil, "in Garijem Kasparovom!" (Kasparov je tudi v resnici izgubil.)

-------------------------------------------------------------------
 

36. Beli in črni
Velemojster Efim Bogoljubov se je dobro zavedal prednosti prve poteze v šahovski partiji. "Ko sem beli, zmagam zaradi tega, ker sem beli," je dejal nekoč. "Ko sem črni, zmagam zaradi tega, ker sem Boguljubov!"
-------------------------------------------------------------------

 

37. Besedna igra

Velemojstra Aleksandra Aljehina so nekoč v šaljivem intervjuju vprašali ali ima raje damo na šahovnici ali v postelji. "Odvisno od pozicije," je odgovoril.
-------------------------------------------------------------------

 

38. Norost pomaga

Pred mnogo leti je ameriški prvak tistega časa, velemojster Larry Evans igral simultanko v bolnišnici za duševne bolezni v New Yorku. Napravil je kar dober rezultat, toda neki visoki fant je igral briljantno in je velemojstra popolnoma nadigral. Na zaključni prireditvi je Larry še enkrat čestital fantu, in ta je dejal: "Gospod Evans, če igraš dobro ni nujno da si nor, pomaga pa zelo."

-------------------------------------------------------------------

 

39. Rojstni dan

To je zgodba z dvoboja Španija-ZDA na 13. šahovski olimpijadi v Münchnu leta 1958. Na tretji deski sta igrala Toran in Bisguier. Ko je ameriški mojster predal, je Toran z nasmeškom dejal: "Zelo sem vesel, to je najlepše darilo za moj rojstni dan!" Nasprotnik je odgovoril: "Že v redu, toda danes imam tudi jaz rojstni dan."

-------------------------------------------------------------------

 

40. Ruski revolucionar

Med emigracijo v Avstriji v času prve svetovne vojne je Lev Trocki veliko časa porabil z igranjem šaha v dunajski centralni kavarni. Mnogi so Rusa poznali kot neproblematičnega, tihega moža, ki se je držal bolj zase. Marca 1917 je v avstrijsko prestolnico prispela novica, da je v Rusiji izbruhnila revolucija. Avstrijski zunanji minister sprva temu ni verjel in je skeptično pripomnil: "Rusija ni dežela, kjer lahko pride do revolucije. Poleg tega, kdo na svetu bi se šel revolucije v Rusiji? Morda gospod Trocki iz centralne kavarne?"

-------------------------------------------------------------------

 

41. Ponudba remija
Na turnirju v Zürichu leta 1953 je v turnirski partiji med Najdorfom und Boleslavskim nastal naslednji dialog:
Najdorf: "Remi?"
Boleslavski: "Ne!"
Najdorf čez nekaj časa: "Ali igrate na zmago?"
Boleslavski: "Ne!"
Najdorf takoj: "Torej vseeno remi?"
Boleslavski: "Ne!"
Najdorf: "Ali igrate na poraz?"
Boleslavski: "Ne!"
Najdorf zmedeno: "Ja, kaj pa potem sploh hočete?"
Boleslavski: "Igrati!"
-------------------------------------------------------------------

 
42. Fischer stoji slabo
Fischer se zamišljeno sprehaja po turnirski dvorani. "Kaj se dogaja?", ga vpraša Lombardy. "Slabo stojim", odgovori Fischer. Lombardy: "Zakaj enostavno ne ponudiš remija?" Fischer: "Tako slabo pa spet ne stojim!"
-------------------------------------------------------------------

 
43. Ultimat
Na šahovski olimpijadi v Varni je v 19. poteze partije med Fischerjem in Uhlmannom prišlo do naslednjega dialoga: Fischer: "Remi!" Uhlmann: "Naj se najprej trikrat ponovi pozicija!" Fischer: "Vzamite remi, kot predlagam, sicer igram dalje in vas bom premagal." Uhlmann tega ni vzel tragično in je sprejel remi.
-------------------------------------------------------------------
 

44. Še sreča ...
Po porazu od Botvinika, v povratnem dvoboju za naslov svetovnega prvaka, vprašajo novinarji Talja: "Kako bi vaš sin komentiral vašo igro v dvoboju?" "Imam srečo, da se še ni naučil preklinjati" odgovori Talj.
-------------------------------------------------------------------
 
45. Bivši svetovni prvak
Mihail Talj postal svetovni prvak že pri 23 letih, naslov pa je izgubil leto dni kasneje. Kadarkoli so mu nato predstavili kakšnega mladega talenta, je temu dejal: "Toda jaz sem v vaši letih bil že bivši svetovni prvak!"
-------------------------------------------------------------------

46. Najboljši igralec sveta
V času olimpijade v Varni leta 1962 godine, ob neki priložnosti Talj vpraša takrat devetnajstletnega Fischerja kdo je po njegovem mnenju najboljši igralec na svetu. Ko je videl začuden izraz na Bobbyjevom obrazu je Talj hitro dodal: "Takoj za tabo, seveda." Strmeč v Talja nekaj trenutkov Bobby odgovori: "Hm, tudi ti ne igraš tako slabo ...".
-------------------------------------------------------------------
 
47. Pianist Tajmanov
Znani velemojstrski kolega sreča Fischerja po njegovem dvoboju proti Tajmanovu v Vancouvru, ki ga je dobil Američan s senzacionalnim rezultatom 6-0. "Kaj menite o Tajmanovi igri?", vpraša Fischerja. Ta je zlobno odvrnil: "Mislim, da igra prav dobro klavir!"
-------------------------------------------------------------------
 

48. Rezultat 12 : 0
Po tem ko je Fischer u kvalifikacijskem dvoboju za naslov svetovnega prvaka premagal Tajmanova s 6:0, je danski velemojster Bent Larsen, ki bi naj bil Fischerjev naslednji nasprotnik, v nekem intervjuju izjavil: "Dvoboj bo težak. Lahko se zgodi da bom izgubil, toda v nobenem slučaju ne s 6:0." Kako se je dvoboj končal veste tudi sami.
-------------------------------------------------------------------
 

49. Odločilna napaka
Na nekem prvenstvu ZDA sta bila pred zadnjim kolom v vodstvu Bisguier i Fischer. V zadnjem kolu sta igrala med seboj. Fischer je v nekem trenutku iznenada zadremal, medtem ko je imel na uri samo še 30 minut. Po partiji je Bisguier takole komentiral svoj poraz: "V tem trenutku sem napravil odločilno napako, prebudil sem Bobbya."
-------------------------------------------------------------------

 
50. Taljeve žrtve
Znano je da je Talj, zvest svojemu agresivnemu stilu, rad žrtvoval materijal za inicijativo. Kadar so mu kritiki očitali, da je bilo veliko njegovih žrtev nekorektnih, je šaljivo odgovarjal: "Da, obstajata dve vrsti žrtev, tiste korektne in ...tiste moje."

-------------------------------------------------------------------